Cum alegi un cutter-plotter potrivit afacerii tale

La Verla, odată cu lărgirea ofertei de cutter-plottere, am început să primim întrebări legate de  diferențele dintre ele. În cele ce urmează sper să lămurim avantajele fiecăruia. Alegerea primului cutter pentru afacerea ta îți poate face dorințele de profesionist în domeniu să se îndeplinească. Un echipament nepotrivit cu aplicațiile practice pe care le vei face va duce la frustrări și pierderi de timp și bani.

Deși se poate cumpăra un cutter după trei criterii simple – preț, forță de tăiere și viteză – s-ar putea să cumperi un cutter low-end de undeva cu forță de tăiere să zicem 600 g. care să nu facă față operațiunilor tale.

 Mai întâi, sper că știm cu toții ce esteplotter-vechi un cutter-plotter. Aparatele au pornit de la denumirea de plotter, când erau folosite pentru desen tehnic. Aveau un obiect de scris – creion sau pix – care lăsa urme pe hârtie pentru realizarea unor planuri la scară, desene tehnice ale obiectelor, etc.

Apoi cutter a fost denumit atunci când în locul obiectului de scris a fost pus un cuțit, acesta fiind capabil să taie materiale precum hârtie, carton, vinil. Materialele pot fi la rolă sau sub formă de coală.

Diferențele încep să apară când clasifici aparatele după viteză, forță de tăiere, nivel de zgomot. Cele mai ieftine au motor pas cu pas (sau stepper) și cuțit inert (drag knife). Nivelul de zgomot al motorului este mare, iar cuțitul se descurcă bine la tăiere; însă s-ar putea și mai bine. În special când e vorba de curbe cu unghi mic, acest tip de cuțit nu face tăieturi perfecte în unghiuri ascuțite.

Vorbind de o clasă superioară de produse, cutterul cu servomotor are un sunet aproape insesizabil la funcționare. Acesta poate avea cuțit inert sau cuțit ghidat de încă un motor, lucru care îl ajută la tăieri mai precise, fără a pierde din calitate pe parcursul unor modele mai mari.

Motoarele pas cu pas urmează o listăexpert-52-lx calculată în prealabil, plină de coordonate X/Y. Acest tip de motor mută cuțitul în incremente mai mici (în curbe) sau mai mari (pentru linii drepte), dar întotdeauna curbele se realizează din mici linii drepte (insesizabile). Este o tehnologie utilizată de mult timp al cărei avantaj este prețul mic. Dezavantajul este un zgomot de operare mai mare și precizia mai mică în tăierea detaliilor. Imaginile mari pot fi tăiate cu precizie, dar pentru cele mici intervine mărimea mecanismului cu roți dințate de la care rezultă o margine zimțată pentru literele sau formele foarte mici.

Trebuie să testezi înainte de a cumpăra, pentru că există și cuttere cu o precizie mulțumitoare. Iar diferența mare de preț  a cutterelor din cealaltă categorie îți poate cauza neajunsuri în alte activități ale afacerii.

Motoarele servo își bazează finețea și summa-d160zgomotul redus pe encoderul digital care traduce comenzile software în instrucțiuni electronice pentru mișcări precise ale capului de tăiere. Cuțitul se întoarce și pivotează mai precis în zone cu grafică detaliată.  Un alt beneficiu alt motoarelor servo este capacitatea de tracking pe distanțe mai mari. Tracking-ul este abilitatea unui cutter de a păstra o linie dreaptă pe lungimea materialului.

Motorul nu este singurul element care face diferențe. Calitatea rolelor presoare, prezența sau absența unui stand cu rolă pentru material, opțiunile din control panel precum treptele disponibile pentru schimbarea presiunii sunt de asemenea importante.

Pentru a alege cutterul potrivit este foarte important să știi la ce dimensiuni vei produce semnalistică. Dacă planul tău este să decupezi modele A3 / A4 pentru a le imprima pe tricouri și să tai etichete printate, cele mai potrivite sunt cutterele marca GCC din gama Expert: 24LX / 52LX / Pro 132S. Dar dacă intenționezi să tai grafică pin striping pentru autoturisme, colantări parțiale sau altele de peste 3-5 metri lungime, cel mai chibzuit ar fi să investești într-unul din cutterele marca Summa.

 Luând în considerare tipul de motor și capacitatea de tracking poți spune că faci cea mai bună alegere, însă mai sunt și alți factori care pot fi luați în considerare.

Emulația tangențială poate fi un factor important pentru unele materiale. La tipul de cuțit inert, acesta este plasat și tras de către capul de tăiere. Lama urmărește direcția capului. La materialele mai groase poate rezulta o tăietură incompletă în colțuri, deoarece lama are nevoie de loc să se întoarcă, în timp ce se mișcă. La tipul de cuțit tangențial, acesta este  rotit de capul de tăiere. Dar aici rezultă câteodată și ridicarea materialului la colțuri.

Emulația tangențială este o opțiune software care orientează în mod inteligent lama cuțitului cu trecerea tăieturii puțin peste marginea graficii. Cuțitul se ridică și următoarea tăietură poate începe cu puțin înainte de linia unghiului ascuțit. Așa că tăieturile în unghiuri dificile sunt mai precise, materialele groase nu mai prezintă o problemă. Precizia este posibil de atins fără pierdere de timp sau scăderea productivității.

Tăierea pe contur a imaginilor printate la imprimantă sau plotter inkjet / solvent este următoarea cerință ce diferențiază cutterele. Acestea trebuie să fie dotate cu software și hardware pentru a recunoaște marcajele imprimate. Originea se setează automat și urmează decuparea conturului. Cutterul ar trebui să fie capabil să detecteze dacă folia imprimată este prinsă puțin decalat față de verticală și să compenseze tăietura.

Toate cutterele comercializate de Verla au acest sistem integrat. La gama GCC Expert acesta se numește AAS II. La cutterele Summa sistemul optic se numește OPOS X.

Oricare ar fi cerințele, un echipament mai scump definește un aparat care are mai multe opțiuni software și capacități software. Balansul între viteză, preț și detaliu de tăiere îl puteți face după înțelegerea tuturor conceptelor de mai sus.

This entry was posted in Categorii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply